top of page

מיומנויות חברתיות

מיומנויות חברתיות הינן מכלול של כלים המאפשרים לנו ליצור אינטראקציה חיובית עם הסביבה ולהתנהג באופן תואם מבחינה חברתית. בקרב ילדים, הקשרים החברתיים הינם משמעותיים מאוד ומסייעים לילדים בהתפתחותם הרגשית והנפשית. באמצעות קשרים חברתיים ילדים חווים הנאה, משחק, קרבה, תמיכה, אכפתיות, התחלקות, התמודדות עם תסכול, שותפות והשתייכות. בנוסף לכך, מיומנויות חברתיות מאפשרות לנו להבין את האחר ולהביע את עצמנו בצורה מיטבית ואפקטיבית יותר. אצל ילדים מיומנויות חברתיות באות לידי ביטוי ביכולותיהם להביע רגשות, להבין את האחר, להמתין בתור , להיות חלק מקבוצה, לחלוף ולשתף במהלך משחק, לקבל את החוקים ולהישמע להן, להכיל הפסדים ,לקבל את רעיונותיו של האחר במשחק ועוד. מיומנויות חברתיות נרכשות בתהליך ממושך המתחיל בלידה ונמשך לאורך החיים. מאחר ומרבית המיומנויות והכישורים החברתיים נרכשים בילדות, כאשר קיים קושי ברכישתן נפגעים בבגרות היבטים משמעותיים בחיי האדם בתחום הרגשי, הבין אישי, התעסוקתי והזוגי. קשיים חברתיים עלולים להוביל למגוון רחב של קשיים בקרב הילדים, הם גורמים למתח סביב מצביים חברתיים, לחוויה של הילד שהוא לא מעניין ולא אטרקטיבי ופוגעים בהערכה העצמית בדימוי העצמי של הילד.

 

מספר גורמים מרכזיים מולדים המקושרים עם קשיים ברכישת מיומנויות חברתיות בקרב ילדים הינם:

  1. ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז ו/או לקויות למידה

  2. ילדים המתמודדים עם קשיי וויסות חושי

  3. ילדים המתמודדים עם קשיי וויסות רגשי

  4. ילדים הנמצאים על הרצף האוטיסטי (ASD)

  5. ילדים הסובלים מליקויים או עיכובים שפתיים

גורמים סביבתיים אשר מקושרים עם קשיים ברכישת מיומנויות חברתיות בקרב ילדים הינם:

  1. המבנה המשפחתי

  2. קשרים בתוך המשפחה

  3. התמודדות עם חרדה חברתית

  4. התמודדות עם חרם או בריונות

מאפיינים עיקריים של ליקויים במיומנויות חברתיות

  1. קושי בהבנה של מצבים חברתיים: לקרוא נכון את התגובה של הסביבה או של הצד השני איתו מתקיימת האינטראקציה.

  2. הקושי ליצור יחסים בינאישיים/ קבוצתיים עם החברה.

על אף שתהליך רכישת המיומנויות החברתיות הינו תהליך הנמשך לאורך החיים. הבסיס ליכולות אלו מתהווה בילדות ולכן ככל שהפנייה לטיפול מוקדמת יותר, כך קל יותר לרכוש שליטה במיומנויות אלו ולא "לצבור פער".

סממנים שהילד סובל מקשיים חברתיים?

  • הימנעות מפעולות חברתיות

  • בידוד

  • בעיות התנהגות

  • התנהגות תלותית בהורים אשר אינה תואמת גיל

  • העדפה מובהקת לקשר עם מבוגרים על פני בני הגיל

ניתן לטפל בקושי במיומנויות חברתיות על ידי טיפול בקבוצה או טיפול פרטני. בטיפול הילד לומד כיצד להבין מצבים חברתיים טוב יותר, לפתח גמישות מחשבתית ביחס לכוונותיו של האחר, לפתור בעיות חברתיות, להפסיד ולנצח בכבוד, ליזום, להבהיר את כוונותיו, לשחק בהדדיות ועוד.

bottom of page