top of page

טיפול רגשי בילדים

 טיפול רגשי לילדים מותאם ליכולות ולמאפיינים הייחודים של תקופת חיים זו. ילדים, לעומת מבוגרים, לרוב אינם מבטאים מצוקה או קושי באופן מילולי עקב חסמים שפתיים ורגשיים התואמים את התפתחותם. כתוצאה מכך מצוקתם של הילדים תתבטא בדרך כלל באופן עקיף בהתנהגותם, בתפקוד היומיומי ובמערכות היחסים עם הסביבה הקרובה.

 

    ​הטיפול הרגשי בילדים מותאם לשפה שלהם ונעשה דרך משחק המאפשר לילד להביע את רגשותיו בדרך מהנה ובלתי מאיימת. עבור ילדים המשחק הינו חלק מרכזי בחייהם ובאופן בו הם  מביעים את עצמם ומבינים את העולם. במילים אחרות, המשחק הוא אחת מהדרכים הטבעיות ביותר שבאמצעותם הילד יכול לבטא את עולמו ואת הרגשות שלו. סביבה תומכת למשחק מאפשרת לילד להיות יצירתי, לחקור את עצמו ואת סביבתו, לסגל גמישות מחשבתית ואף להתמודד עם כללים, חוקים והצבת גבולות.​​​

 

​באמצעות שילוב המשחק בטיפול, ניתן להבין טוב יותר את עולמו הפנימי של הילד, ובכך לעבוד אתו על שיפור המיומנויות החברתיות שלו, על קשיים בוויסות רגשי, פחדים, דימוי עצמי, התמודדות עם שינויים ועוד. בטיפול, הדיאלוג בין הילד למטפל מתאפשר דרך המשחק זאת מאחר ובזמן המשחק הם חופשיים לפעול בהתאם לרגשות הפנימיים והעמוקים ביותר שלהם, אינם לחוצים, פחות זהירים ויותר נכונים לשתף את רגשותיהם. טיפול רגשי מאפשר לילדכם להתמודד עם רגשותיהם בצורה בריאה ובונה ומספק להם כלים להבין את עצמם טוב יותר, להתמודד עם  לחצים ולפתח ביטחון עצמי.​

 ​

טיפול בילדים הוא בעל חשיבות מכרעת בהתפתחות התקינה של הילד מאחר וילד שמבין את רגשותיו ואת הסיבות להתנהגויות שלו הוא ילד שמסוגל להסתדר טוב יותר בחברה,   לשפר את  הישגיו  בלימודים ולהנות מחיים מלאים ומספקים יותר. טיפול רגשי יכול לחזק את ילדכם ולתת לו את הכלים הדרושים בכדי להתמודד עם קשיים ואתגרים היום ובעתיד. טיפול רגשי  מאפשר גילוי וחיזוק של כוחות נפשיים ובכך מתאפשרים תהליכי שינוי והתמודדות עם מצבים שונים. מטרת הטיפול הרגשי היא לעזור לילד לצלוח מכשולים ומשברים אישיים ומשפחתיים, לעזור לו להביע את עצמו, להתפתח ולצמוח באופן מיטבי, לרכוש כלים מועילים לחיים ולפתור סוגיות וקונפליקטים שמפרים את שלוותו.

     

מחקרים שונים שנערכו בשנים האחרונות בארץ ובעולם מצאו כי טיפול באמצעות משחק מאפשר לילדים צעירים לחשוף ולהתמודד עם מגוון רחב של סוגיות פסיכולוגיות ואף לעזור להם בתחומי חיים רבים הכוללים בין היתר:

  •  פיתוח אסטרטגיות התמודדות חדשות

  •  חיזוק ההערכה העצמית הפנימית

  •  פיתוח כישורים חברתיים

  •  שיפור היכולת לגלות אמפתיה וכבוד לזולת

  •  הפחתת רמת החרדה

  •  שיפור היכולת לחוות ולהביע רגשות במלואם

  •   פיתוח כישורי פתרון בעיות יצירתיים

  •  חיזוק היחסים המשפחתיים

 

 

 

כמו כן, טיפול במשחק לילדים נמצא גם כיעיל במצבים של 

לקויות למידה, עיכובים התפתחותיים, הפרעת קשב וריכוז (ADHD), רצף הספקטרום האוטיסטי (ASD), בעיות התנהגות, התפרצויות זעם, הפרעות חרדה ועוד

 "המשחק הוא התרפיה" ויניקוט.ד

טיפול רגשי לילדים - חששות מטיפול

פנייה לעזרה מקצועית עבור טיפול רגשי לילדים יכולה להיות מלווה בחששות. ההורים מכירים כי הילד סובל ממצוקה אך לא מעוניינים כי בעיותיו יתגלו במסגרות או במעגלים חברתיים בהם הוא פעיל או אליהם מעוניין להצטרף, והם גם אינם מעוניינים לתת לילד הרגשה כי הוא בעייתי.עם זאת, פעמים רבות הילד חש במצוקה שלו ומקווה שההורים יתייחסו לכך ויסייעו לו. כמו כן, בעיות שאינן מטופלות כיאות מילדות נוטות להתפרץ בשלב מאוחר יותר בצורה אחרת ועמידה יותר.ראוי לציין כי פניה לטיפול הינה דיסקרטית ולמעט מקרים בהם יש סכנה, המידע אודות הטיפול הינו סודי ולא נחשף למוסדות לימוד או מוסדות אחרים כלשהם, ללא הסכמה מפורשת של ההורים.

איך מתחילים טיפול רגשי בילדים?

המפגש הראשון בטיפול בילד הוא של ההורים בלבד. הם מסבירים למטפל על מצוקת הילד מזווית ראייתם ומחליטים יחד עם המטפל על הטיפול המתאים. הטיפול על פי רוב כולל מפגשים אישיים עם הילד, והדרכות הורים קבועות. משך הטיפול בילד הינו 50 דק לכל מפגש, שכן בדרך כלל ילדים מתקשים להתרכז למשך זמן ארוך יותר. הורים רבים שואלים כמה מפגשים נדרשים על מנת להתמודד עם הקושי והתשובה לשאלה זו היא אינדיבידואלית לכל אחד. היא תלויה לא רק בקושי עצמו בגינו ההורים פנו, אלא גם באופי הילד ובמידה בה הוא מצליח ליצור קשר קרוב עם המטפל ולתת בו אמון. בנוסף, היכולת המילולית שלו אינה גבוהה והוא צריך לפעמים יותר מרחב כדי להביע את רגשותיו. במקרים אחרים, משך הטיפול קצר יותר מאשר במבוגרים, בעיקר לאחר שהילד נתן אמון במטפל, מכיוון שילדים מסתגלים לשינויים הרבה יותר מהר מאשר מבוגרים - הן בשל הפלסטיות של המוח שלהם אשר מאפשר להתרגל מהר יותר לשינויים שיוצר הטיפול והן בשל היעדר מטענים, זיכרונות וכדומה שהרבה פעמים מקשים על מבוגרים להצליח להיעזר בטיפול על מנת להתמודד עם מצוקות. חשוב לזכור כי טיפול אפקטיבי בילד מחייב שיתוף פעולה של ההורים. הם מסייעים בהתמדתו בטיפול, ודרך יישום ההמלצות בהדרכות הורים עוזרים להקל על מצוקתו.

bottom of page